Web Analytics Made Easy - Statcounter

امید غفاری به بیان جزئیات ماجرای تفاوت بین فیش های حقوقی و مبلغ پرداختی به حساب کارگران معدن هجدک راور پرداخت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از راه آرمان؛ چندی است معدن هجدک کرمان در فیش‌های حقوقی کارگران این معدن مبالغی را درج می کند که با میزان دریافتی کارگران مطابقت ندارد. همین امر سبب نگرانی کارگران شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امید غفاری رئیس اداره کار و رفاه اجتماعی راور در گفتگو با خبرنگار ما در این خصوص اظهار کرد: برای بررسی این موضوع با مراجعه به معدن هجدک از پیمانکار و ناظرین معدن خواستم تا در حضور کارشناس و رئیس اداره تامین اجتماعی و همچنین بازرس اداره کار علت این اتفاق را توضیح دهند که غفاری حسینی پیمانکار معدن هجدک توضیح داد که تمام حق الزحمه کارگران براساس کارکرد روزانه و آپشن‌های موجود در فیش حقوقی نظیر حق مسکن، حق اولاد و … پرداخت می‌شود و عیدی آنها نیز در طول ماه‌های اخیر به حقوق آن‌ها اضافه شده است.

به گفته غفاری وی لیست حقوقی دو ماه گذشته این کارگران را ارائه داده و گفته است می‌توانید از کارگران حقوق دریافتی شان را پرس و جو کنید تا از پرداختی ها مطمئن شوید.

غفاری افزود: حسینی در خصوص عدم تطابق میزان اعلامی و مبلغ واریزی حقوق کارگردان اینگونه توضیح داد که تعدادی از کارگران به دلیل پایین بودن جمع حقوقشان در دریافت تسهیلات بانکی با مشکل مواجه می‌شوند و به ما مراجعه می‌کنند که پیمانکار مجبور است فیش حقوقی با مبلغ بالاتری صادر کند تا برای دریافت وام و استفاده از تسهیلات بانکی مشکلی نداشته باشند و مابه التفاوت این فیش‌های ساختگی سوتفاهمی ست که بین کارگران پیش آمده است.

غفاری در ادامه گفت: ما برای اطمینان از چند نفر از کارگران آنجا در مورد حقوق دریافتیشان سوال کردیم و متوجه شدیم مبلغ آن با فیش صادر شده دقیقا هم خوانی دارد و هیچگونه کم و کسری به حساب فردی واریز نشده و تمام حقوق پرداختی به حساب کارگران طبق کارکرد روزانه آنها و مطابق قانون کار واریز شده است.

به گزارش راه آرمان کرمان، سوال اینجاست چرا کارگران زحمتکش جامعه کسانی که در خط مقدم جبهه اقتصادی قرار دارند مجبورند برای دریافت وام از بانک‌ها از فیش های حقوقی ساختگی استفاده کنند؟ خلأ قانونی کجاست؟ چرا باید حقوق و مزایای یک کارگر که مصوب قانون کار هم هست به اندازه‌ای پایین باشد که در اعتبارسنجی بانک محاسبه نشود؟ جا دارد نمایندگان مجلس در بودجه سال ۱۴۰۰ فکری به حال حقوق و مزایای این قشر زحمتکش جامعه بکنند تا کمی از مشکلات آنها رفع شود.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: فیش های حقوقی معدن هجدک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۸۶۹۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه کسی محجور است؟/ آثار حقوقی شخص محجور

موضوع اهلیت، در حقوق ایران و قانون مدنی از اهمیت بسیاری برخوردار است. هر فردی از لحظه نخست تولد دارای حقوق و تکالیفی است که برای برخورداری از آن باید دارای اهلیت باشد. در نتیجه اهلیت به معنای توانایی شایستگی دارا شدن حق یا اجرای آن بوده و شخصی که فاقد این قابلیت و توانایی باشد محجور نامیده می شود. پس می توان گفت محجور کسی است که از اهلیت و توانایی تصرف در امور مالی و غیر مالی خود ناتوان است. یا به بیان دیگر افراد محجور توانایی تصرف در امور مالی و غیر مالی خود را ندارند. دارا نبودن اهلیت در این افراد می تواند به دلیل سن کم یا نرسیدن به سن قانونی و یا نداشتن عقل معاش باشد. در نتیجه محجورین به طور کلی شامل مجنون، سفیه و صغیر هستند.

انواع حجر در قانون مدنی ایران

ماده ۱۲۰۷ قانون مدنی که در خصوص معاملات محجورین تدوین شده است، بیان می دارد: "اشخاص ذیل محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند."  این اشخاص، به سه گروه تقسیم می شوند که عبارتند از:

-صغار: به طور کلی شخص صغیر، به کسی گفته می شود که هنوز به سن بلوغ نرسیده است و به همین دلیل، قادر به تشخیص امور خود نیست. به طور کلی سن بلوغ برای پسران ۱۵ سال قمری و برای دختران ۹ سال کامل قمری در نظر گرفته می‌شود. بنابراین حجر ضغیر با رشد و رسیدن به بلوغ برطرف می شود. البته برخی از اعمال حقوقی، از کودکانی که امکان تمییز دادن خوب و بد را دارند، پذیرفته می‌شود و نیازی به ولی یا ولی قهری ندارند.

-اشخاص غیر رشید: به موجب ماده ۱۲۰۸قانون مدنی؛ "غیر رشید، کسی است که تصرفات او در اموال و حقوق مالی خود، عقلایی نباشد." اشخاص غیر رشید یا سفیه، به کسانی گفته می شود که علی رغم آن که به سن قانونی رسیده اند، توانایی درک، تشخیص و تمییز خوب و بد مسائل مالی را ندارند. در نتیجه صرفا می تواند تصرفات غیر مالی داشته باشد.

-مجانین: به موجب ماده ۱۲۱۱ قانون مدنی؛ "جنون به هر درجه که باشد، موجب حجر است." منظور از مجانین، اشخاص دیوانه هست، اشخاص دیوانه یا مجانین نیز فاقد قوه عقل هستند و با اختلالات قوای عقلی خود، نمی توانند امور مالی و غیر مالی خود را انجام بدهند. به موجب ماده ۱۲۱۳ قانون مدنی، مجانین، به دو گروه دائمی و ادواری تقسیم می شوند. "مجنون دائمی، مطلقا و مجنون ادواری، در حال جنون، نمی تواند هیچ تصرفی، در اموال و حقوق مالی خود بنماید." طبق ماده مذکور مجنون تنها در صورتی که در حالت افاقه باشد، آن هم در صورت تایید پزشک می‌تواند تصرفات اعم از مالی و غیر مال داشته باشد در غیر این صورت تنها با اجازه ولی، وصی و قیم.

اداره امور محجورین به عهده چه کسی است؟

اداره امور شخص محجور به عهده قیم که همان پدر یا جد پدری می باشد. بنابراین پدر و جد پدری که اداره امور محجور را بر عهده دارند ولایت قهری نامیده می شوند. لذا باید گفت که با وجود ولایت قهری فرد برای تکلیف امورش نیاز به نظر دادگاه نخواهد بود. قیم همچنین وظیفه نگهداری، مراقبت و انجام امور مالی محجور را دارد و اگر طرح دعوایی برای او شود، قیم موظف به دفاع می باشد.

فائزه مجردیان_خبرنگار تحریریه جوان قدس

دیگر خبرها

  • بنو و پرداخت مبلغ محکومیت سنگین!
  • حقوق فرهنگی خانواده در نظام حقوقی ایران
  • صدور فیش‌های حقوقی جدید بازنشستگان +جزئیات میزان افزایش
  • بررسی علت مرگ کارگر معدن کوهبنان در دستور کار قضایی است
  • فیش حقوقی جدید بازنشستگان صادر شد
  • چه کسی محجور است؟/ آثار حقوقی شخص محجور
  • جان باختن یک کارگر معدن در استان کرمان
  • احکام افزایش حقوق سال ۱۴۰۳ کارمندان قوه قضائیه صادر شد
  • کارگران پیمانکاریِ پتروشیمی چوار ایلام همچنان در انتظارِ مزد عادلانه/ آیتم‌های مزدی حذف شد!
  • کارگران پیمانکاریِ پتروشیمی چوار همچنان در انتظارِ مزد عادلانه/ آیتم‌های مزدی حذف شد!